Events

Interviu Revista Timpul Belgia 'Invitație la Concertul DOR organizat de Agora for Life sâmbătă 29 octombrie la Conservatorul Regal din Bruxelles'

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

https://portal.revistatimpul.ro/timpul-belgia/invitatie-la-concertul-dor-organizat-de-agora-for-life-sambata-29-octombrie-la-conservatorul-regal-din-bruxelles/?fbclid=IwAR3_wTxP_aoNKBbCW9Xd2b4V4SHKZUct8a_d2DqKNcXxgOxjKowEOO3GVmA

 

Dragă Mihaela Popescu, 

 

Ești inima Agora for Life și, așa cum îi spune titlul, scopul asociației este de a promova viața cetății, de a face lobby pentru frumos, profunzime și tradiție. Adunarea costumelor tradiționale în Grand Place de Bruxelles este în continuare o imagine reprezentativă pe care o vom ține minte. Ancoră între contemporan și tradițional, Agora for Life și-a făcut întotdeauna un scop din a purifica inima omului printr-un catharsis diversificat: de la conferințe pe teme etnografice la concerte de muzică clasică, de la expoziții de fotografie cu gust românesc la piese de teatru cu simbolism profund, de la a onora personalități valoroase, dar puțin cunoscute actualului la a prezenaa frumusețile României. Ați creat de-a lungul timpului o cerere in rândul publicului, aceea pentru a lua parte la frumosul cultural, artistic, etnografic.

 

1. Fascinația cuvântului « dor » își găsește o largă paletă de expresie prin evenimentele pe care le organizați. Care a fost cel mai emoționant eveniment de până acum, sau poate cel mai nostalgic ?

 

Toate evenimentele de până acum au o întreagă istorie în spate, pornind de la momentul în care s-a născut acea idee până la momentul în care o vedem aievea, pe scenă. În cei 7 ani de activitate am reușit să strângem un cufăr plin cu amintiri minunate, emoționante, împreună cu invitații noștri, împreună cu cei care ni s-au alăturat pe parcurs, prieteni extraordinari ai Agora…Îmi vin în minte acum câteva momente din noianul de amintiri luminoase : după evenimentul cu domnul Grigore Leșe, după ce a împărțit autografe, am zăbovit la povești într-o încăpere a Bisericii Ortodoxe din Aalst, cea care a găzduit evenimentul, prin bunăvoința părintelui Constantin Pogor. Domnul Leșe este un povestitor extraordinar și noi, ascultătorii săi (colega mea Daria Pîrvu și violonistul Tudor Andrei) am fost atât de prinși de istorisirile dansului, pline de umor, încât nu ne-am dat seama că trecuseră deja câteva ore și că toată lumea plecase ! În același registru al inimii se înscrie evenimentul cu domnul Marcel Petrișor, Dumnezu să-l odihnească, al doilea eveniment organizat de către asociația noastră, o « Șezătoare pentru suflet » care ocupă un loc cu totul special în inima mea. Zilele petrecute împreună cu un astfel de om, cu totul extraordinar, un creștin desăvârșit care are capacitatea de a-și ierta tortionarii după chinurile suferite timp de 13 ani în închisorile comuniste, vor rămâne întotdeauna marcate în sufletele noastre, ale celor care am avut privilegiul de a-l cunoaște și de a sta în preajma dânsului.

 

Și, în sfârșit, un alt moment special ar fi acela în care am pus la cale o surpriză pentru prietenul nostru drag, violonistul Tudor Andrei, invitându-i părinții, profesori de muzică în România, la Bârlad, să asiste la prima ediție a concertului DOR, fără că Tudor să știe. Surpriză a venit la finalul concertului, când mama lui Tudor, cu lacrimi în ochi, urcă pe scenă să-i dea flori fiului ei, după concert.

 

2. Cum se vede anul acesta la a patra ediție Concertul DOR din perspectiva voastră, a organizatorilor ?

 

La fiecare ediție ne lovim de multe piedici, în funcție de contextul general pe care îl traversăm. Această a patra ediție este una mai amplă decât precedentele, am lucrat mult la program împreună cu muzicienii invitați, am dorit să venim cu piese românești mai puțin cunoscute, de inspirație tradițională, care să se îmbine armonios cu ceea ce va aduce pe scenă Lorena Oltean, o voce din inima satului românesc. De data aceasta vom avea o orchestră formată din 33 de muzicieni, iar invitații vor fi: violonistul Ștefan Șimonca-Opriță, un foarte tânăr talent al școlii românești de muzică, pianistul Andrei Marta, cu care colaborăm încă de la prima ediție și – pentru a treia oară- violonistul Remus Azoiței ne va face marea onoare și bucurie de a participa la DOR !

 

Având în vedere că noi suntem o asociație micuță, în care resursele constau exclusiv în pasiune și tenacitate, nu ne este ușor, dar ne spunem că dacă am reușit să organizăm două evenimente de anvergură în plină pandemie, în 2021, acum ar trebui să fie ceva mai simplu.

 

3. Hrăniți așadar o nevoie intrinsecă sufletului românesc, aceea de a-și accesa pârghiile identitare într-o lume cameleonică cel puțin din punct de vedere cultural. A fost acesta scopul inițial sau a devenit pe parcurs ?

 

Evenimentele noastre conțin spiritul nostru, sunt făcute după chipul și asemănarea noastră (colega Daria Pîrvu și cu mine, la care se adaugă câteva prietene extraordinare, Dorina, Mădălina, Gabriela, Iulia), încercând să ignorăm vremurile pe care le străbatem. În ceea ce facem aducem sufletul și nevoile sale în prim-plan, toate evenimentele noastre fiind cumva în afara timpului în care trăim, fie că aducem oameni din lumea satului, meșteșugari, etnologi, fie că este vorba despre serate muzicale. Prin toate acestea vorbim despre valori românești, dragostea pentru România fiind, întotdeauna, firul roșu care străbate activitatea noastră din toți acești 7 ani. Prin toate aceste întâlniri cu publicul interesat de ceea ce facem noi am încercat să aruncăm o ancoră în trecut, pentru a nu ne lăsa duși de val.

 

4. Cum se susține asociația și ce putem face pentru a o susține ?

 

Așa cum spuneam mai sus, resursele noastre sunt limitate, în sens strict pragmatic, dar infinite, în sens metaforic, pentru că înseamnă inimi care bat în ritmul țării noastre, pasiune, prietenie. Când toate acestea sunt puse împreună, reușesc să compenseze orice piedici materiale sau de altă natură.

 

Ne-am bucura ca toate semințele sădite în acești ani să dea roade, să se regăsească cât mai mulți membri ai comunității românești din Belgia ( și nu numai) în ceea ce facem, ne-ar plăcea ca bucuriile noastre să fie împărtășite cu cât mai mulți prieteni ai Agora !

 

Un prilej ar fi pe 29 octombrie, la Conservatorul Regal din Bruxelles, să ne bucurăm de un DOR cu totul special, organizat cu multă migală, timp de aproape un an de zile. Ar fi o minunată susținere !

 

https://www.facebook.com/events/589316246077913

 

5. Prezența multor muzicieni români de talie internațională în cadrul evenimentelor organizate de Agora For Life la Bruxelles a strâns întotdeauna un public numeros. Care sunt mărturiile artiștilor după spectacole ?

 

Avem o carte de onoare în care invitații noștri își aștern gândurile după evenimente, când recitesc ce scriu acolo mi se pare că nu merităm cuvintele atât de frumoase, că nu am făcut suficient, că ar fi putut fi mai bine, întotdeauna. Dar invitații noștri, de o sensibilitate și generozitate extraordinare, au intuit spiritul a ceea ce facem, onestitatea demersului nostru cultural și ne scriu în același spirit.

 

Faptul că un muzician de talia violonistului Remus Azoiței, care este și profesor de vioară la Academia Regală de Muzică de la Londra, membru al juriului Festivalului Enescu, care susține zeci de concerte în diferite țări, și-a făcut loc în agenda de trei ori pentru a participa la concertul DOR, este cea mai puternică mărturie și încurajare pentru noi !

 

6. Care este sfatul tău, Mihaela, pentru iubitorii de frumos și căutătorii de adevăr ?

 

Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, fiecare vede FRUMOSUL în felul sau, iar ADEVĂRUL umblă cu capul spart prin lume…

 

Aș evoca doar ceea ce scria Eliade în « Noaptea de Sânziene » : “S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole… Dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, că să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi…”

 

Cu mulțumiri pentru interviu, în numele întregii echipe Agora,

 

Mihaela Popescu

 

Concertul DOR este sinonimul căutărilor și abundenței sufletești. Organizat toamna ca o sărbătorire a roadelor coapte și gata de a fi consumate drept recompensă unei munci asidue și unirii unor deziderate culturale profunde, Concertul DOR simbolizează belșugul creației românești, încărcată de har și vrednicie, o invitație accesibilă tuturor. Să ne bucurăm așadar și în această toamna de darul frumosului !

 

Interviu realizat de Cristina Pop